Ukupna cena:

Maketa Manastir Koporin

 • Maketa Manastir Koporin
 • Maketa Manastir Koporin-1
 • Maketa Manastir Koporin
 • 15.80 EUR
  17.38 USD
  1,590.00 RSD

  Ovaj artikal je trenutno rasprodat

   

  Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
   Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
   Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
   Product name: Maketa Manastir Koporin

   Minijatura je izrađena od gipsa, ručno obrađena i ručno obojena.

   Dimenzije: 13cm x 14cm x 9cm

   Manastir Koporin se nalazi u opštini Velika Plana, u dolini Koporinskog potoka. Jedan je od najznačajnijih kulturno – istorijskih spomenika iz perioda srpske srednjovekovne državnosti. Po predanju, manastir je zbog neravnog terena prvobitno bio ukopan svojom severnom stranom u brdo, odatle naziv Koporin. Manastirski kompleks sačinjavaju crkva Svetog Stefana, zvonara, konaci sa salama za goste, izvor lekovite vode, bašta, njive, vinogradi, šume... Od 1932 do 1958.godine bio je muški manastir, a od tada i danas ženski.
   Zadužbina je despota Stefana Lazarevića, poznatijeg u narodu kao Stefan Visoki, sina kneza Lazara i kneginje Milice, koji je živeo od 1376 – 1427.godine. U nedostatku pisanih i drugih dokaza o vremenu podizanja manastira istraživačima je poslužio ktitorski portret na zapadnom zidu crkve iznad grobnice, gde je Stefan prikazan po prvi put sa znacima despotskog dostojstva, krunom, skiptrom i dolamom. Po ovom se zaključilo da je podignut posle čuvene Angorske bitke 1402. godine.
   Dugo se smatralo da je despotov grob u njegovoj najvećoj i najlepšoj zadužbini manastiru Manasiji, ali posle višegodišnjeg ispitivanja autentičnosti nađenih kostiju utvrđeno je da se u Koporinskoj crkvi radi o moštima Stefana. Ćivot sa moštima otvara se svake godine 1. avgusta. Manastir Koporin se u narodu smatra velikom svetinjom, te ga svakodnevno posećuju pojedinci i grupe.

   Težina 600g

   Artikal još nije ocenjen

   Nema komentara

   Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


   ×
   Caption