Ukupna cena:

Maketa Crkva Svetog Nikole u Ramaći

 • Maketa Crkva Svetog Nikole u Ramaći
 • Maketa Crkva Svetog Nikole u Ramaći-1
 • Maketa Crkva Svetog Nikole u Ramaći
 • 15.80 EUR
  17.38 USD
  1,590.00 RSD

  Ovaj artikal je trenutno rasprodat

   

  Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
   Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
   Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
   Product name: Maketa Crkva Svetog Nikole u Ramaći

   Minijatura je izrađena od gipsa, ručno obrađena i ručno obojena.

   Dimenzije: 11cm x 11cm x 6cm

   U selu Ramaća, na desetak kolometara od Stragara, nalazi se crkva posvećena svetom Konstantinu i Jeleni. Crkva datira sa kraja XIV veka.
   Popisom iz devetnaestog veka, utvrđeno da je ova crkva poznatija po nazivu Kumanica i da se pominje u "Krušecskom pomeniku" iz petnaestog veka. Crkva se pominje i u spisima Sultana Sulejmana Veličanstvenog, kada su Turci u toku svog pohoda na Balkan, posetili i ovo mesto.
   Sima Milosavljević Paštrmac preduzeo je veliku obnovu crkve 1836. godine i ona danas ima izgled iz tog perioda. Oblika je sažetog upisanog krsta, sa polukružno zasvedenim nišama i kupolom. Vitki tambur, sa spoljašnje strane oktogonalno rešen, u unutrašnjosti je polukružni i čini centralni, arhitektonski ukras objekta. Dve bočne niše, proskomidija i đakonikon, rešenu su na različite načine: proskomidija je polukružnog, a đakonikon kvadratnog oblika. Centralna, oltarska apsida je polukružna, dok je krov prekriven biber crepom. Sa zapadne strane je ozidana priprata, čiji su donji delovi izrađeni od lomljenog kamena, a gornji od složene, drvene, bondruk konstrukcije.

   Težina 400g

   Artikal još nije ocenjen

   Nema komentara

   Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


   ×
   Caption