Ukupna cena:

Maketa Manastir Drača

 • Maketa Manastir Drača
 • Maketa Manastir Drača-1
 • Maketa Manastir Drača
 • 15.80 EUR
  17.38 USD
  1,590.00 RSD

  Ovaj artikal je trenutno rasprodat

   

  Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
   Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
   Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
   Product name: Maketa Manastir Drača

   Minijatura je izrađena od gipsa, ručno obrađena i ručno obojena.

   Dimenzije: 13cm x 14cm x 9cm

   Manastir Drača je smešten u kotlini reke, 10 kilometara zapadno od Kragujevca. Po predanju, Svetogorski isposnik Jov u 14. veku, ostavio je amanet na samrti da se njegovo telo prenese na Svetu Goru. Kola sa telom nisu mogla da se pomere dalje sa mesta gde je današnji manastir, pa je monah tu i sahranjen.
   Crkva je posvećena Svetom Nikoli, a podignuta je 1734. godine i pripada moravskoj školi. Osnova je izduženog oblika, sa jasno izraženom pripratom, naosom i oltarskim prostorom. Iznad centralnog dela izdiže se osmostrana kupola. Peščar žućkaste boje smenjuje se sa opekom što crkvi daje slikoviti efekat. U 19. veku sa zapadne strane dograđen je barokni zvonik. Živopis potiče iz 1735. godine, dobro je očuvan i smatra se jednim od najboljih u ovom kraju. Ikonostas je sa početka 19 veka i sastoji se od 36 ikona. Konaci su sagrađeni u 19. veku u narodnom stilu i u njima se nalaze manastirski arhiv i biblioteka.
   U vreme Kočine krajine u njemu je boravio i Koča Anđelković, pa je kao stecište ustanika manastir teško stradao.

   Težina 600g

   Artikal još nije ocenjen

   Nema komentara

   Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


   ×
   Caption